Pro Městská divadla pražská (divadla Rokoko, ABC a Komedie) je důležité, aby se u nich nevidomí diváci cítili stejně dobře jako ti ostatní. Proto si před dvěma lety vybrala organizaci Spolu s vámi za partnera pro školení o přístupnosti.

Dělali jsme tehdy dva semináře pro uvaděče, aby věděli, jak pomoci zrakově postiženým návštěvníkům. A protože divadlo je živý organizmus a od té doby nastoupili noví pracovníci, v říjnu jsme školení v Divadle ABC zopakovali.

I letos Lukáš s Aničkou věnovali velkou pozornost praxi, a tak se opět po divadle chodilo se zakrytýma očima. V teoretické části zabralo hodně času téma vzájemné příjemné komunikace, která podtrhne zážitek z představení.

Na programu bylo mimo jiné i téma, jak přistupovat k návštěvníkovi, který přijde v doprovodu vodicího psa. S praktickými ukázkami pomohla vodicí fenka Dixie.

 

Jak ještě lépe zpřístupnit divadla nevidomým? 

Protože ve Spolu s vámi vítáme každou snahu kulturních institucí a provozovatelů služeb zpřístupňovat se nevidomým a slabozrakým, máme velkou radost, že si vzalo vedení MDP myšlenku na větší komfort na všech třech scénách za svou a jak moc od roku 2020 pokročilo.

Pro diváky s různým typem hendikepu mají webovou stránku Do divadla bez bariér, kde najdou informace i lidé s omezením sluchu či pohybu. Nevidomým a slabozrakým milovníkům divadla je věnována sekce Omezení zraku. Nejdou zde například podrobný popis tras do pokladny a jednotlivých divadel nebo programy inscenací. A úpravami prošel i celý web www.mestskadivadlaprazska.cz, který je nyní přístupný čtečkám pro nevidomé. 

Pro ty, kteří přijdou v doprovodu vodicího psa, jsou v hledišti vyhrazena snadno dostupná místa, kde je dost prostoru. A přizpůsobený je už i nákup vstupenek. Ty si mohou zájemci objednat na telefonním čísle 222 996 114 nebo na e-mailu rezervace@m-d-p.cz. V pokladně uvítají informaci, že jste nevidomí a zda přijdete sami, nebo s vodícím psem. Všechno potom už poběží hladce, prosí jen o jedno: o včasný příchod.

Akustický majáček v divadle…?

Lukáš s akustickým majáčkem v rukou.

Tím však MDP své snahy o zpřístupnění nekončí. Sám pan provozní ředitel si sjednal schůzku s naším kolegou Lukášem, který je odborníkem na zpřístupňování budov a jejich osazování zvukovými majáčky. Probrali spolu možnosti technického řešení a budou-li tomu další okolnosti nakloněny, mohla by být v dohledné době ozvučena pokladna divadla ABC.

Co všechno už v MDP pro diváky se zrakovým omezením funguje, se můžete podívat na stránkách divadel.

TOPlist ("neviditelný bod") 824752