Máme pro vás zprávu, jak se nám ve třetím měsíci roku 2023 dařilo. Velkým tématem byla přístupnost. To, že tvoříme přátelštější, otevřenější a přístupnější svět, se totiž snažíme naplňovat i v praxi.

 

„Přístupnost“ pro Českou televizi

 

V pátek 10. března se ve spolupráci se střediskem Teiresiás Šarlota Hambergerová podílela na workshopu pro Českou televizi.  Několikahodinové setkání mělo vyjasnit, jak co nejlépe vyladit technickou přístupnost webových i mobilních aplikací pro lidi se zrakovým hendikepem.

 

„Kul.Turista“ a vycházka (Ne)vidět město

 

Bariérami, tentokrát v offline světě, se Šarlota zabývala i 17. března, kdy ukázala návštěvníkům Procházkového festivalu centrum Českých Budějovic přes zkušenost chodce s bílou holí. 

 

Šetření přístupnosti pro plzeňský magistrát

 

A Šarlota do třetice: Dva březnové dny strávila spolu s kolegou Lukášem Tremlem a místní znalkyní Martinou Izingovou v Plzni. Detailně tu propátrali komplex magistrátních budov. Zkoumali je z pohledu nevidomého i slabozrakého návštěvníka a také člověka v doprovodu asistenčního psa. Během března jsme pak na základě těchto podkladů zpracovávali pro Magistrát města Plzně Audit přístupnosti.

 

Workshopy pro ZŠ a Jahodovku

 

  • Březnové workshopy započala už 2. března Anna Burdová s Lukášem Tremlem ve Vyšší odborné škole sociálně právní Jahodovka.
  • Vzděláváním nejnabitější byl 10. březen, kdy byl pražský tým na roztrhání. Lukáš s Kateřinou Gavlasovou byl opět ve VOŠ Jahodovka a Anna Burdová s Marií Zemanovou mezi osmáky v pražské základní škole Jeseniova.
  • Na konci měsíce vyrazil Lukáš do Hradce Králové, kde ve dvou dnech poučil a pobavil tři skupiny žáků ze Základní školy Habrmanova.

Návštěvy seniorů: vše podle plánu

 

Celý měsíc probíhaly individuální i skupinové návštěvy ve všech druzích zařízení, se kterými spolupracujeme.

Spoustu práce měla v Plzni Jaroslava Češková i Martina Izingová, v Praze pak Alena Terezie Vítek. Na individuální návštěvy v Brně chodila Denisa Vlasàková. A svou dlouhodobou klientku navštívila i Marcela Jiříková.

 

Dohody pomůžou atmosféře i komunikaci

 

Netradiční byla naše březnová porada. Kromě běžné agendy jsme totiž nastavovali neformální týmové dohody a pravidla.  A otevřeně jsme se vraceli i k věcem, které se v minulosti zadrhly. Soubor, který jsme zapsali, by měl pomoci pohodové atmosféře. A také v orientaci a dobré komunikaci nejen stávajícího týmu, ale i navenek, při přijímání nových kolegů nebo jako nástin našich hodnot směrem k obchodním partnerům.

 

Rozhovor pro Hatefree.cz

 

V březnu jste si o nás opět mohli přečíst i v médiích. Novinářka Judita Matyášová vyzpovídala ředitelku Spolu s vámi, z. ú. Šarlotou Hambergerovou.

 

“Nevidomí nepotřebují pomoc za každou cenu,“ říká organizátorka akcí, kde přibližuje svět lidí se zrakovým postižením 

TOPlist ("neviditelný bod") 824752