Ve spolupráci se střediskem Teiresiás jsme se 10. března podíleli na workshopu pro Českou televizi. Školení zorganizovali experti na přístupnost z Thésea brněnské Masarykovy univerzity. Aktivně se ho jako lektorka účastnila i ředitelka Spolu s vámi Šarlota Hambergerová, která během workshopů zodpověděla řadu otázek o fungování asistivních technologií pro zrakově postižené.
S týmem televizních profesionálů se detailně řešilo zejména to, jak postupovat při tvorbě přístupných rozhraní a na co si dát pozor, aby na webech a v aplikacích nevznikaly bariéry. Šarlota k tomu říká: “Tahle práce v kolektivu lidí, kteří přesně ví, o čem mluví, neustále na sobě pracují a usilují o to, aby přístupnost nedělal každý, komu to přijde strašně cool, pro mě byla obrovskou radostí a cennou zkušeností.” A k průběhu školení dodává: “Strávili jsme šest hodin v ČT, kde jsme s vývojáři společně pracovali na tom, aby byly jejich webové stránky co nejpřívětivější a nejpoužitelnější pro lidi se zrakovým postižením. Není nic lepšího na lektorování než upřímný zájem posluchačů o problematiku, kterou zprostředkováváte.”
Debaty o zpřístupňování digitálních produktů veřejnoprávní televize, včetně její vlajkové lodi – iVysilani.cz trvají už od prosince 2021, kdy spolupráce s univerzitou začala. Projekt Théseus vznikl na půdě střediska Teiresiás Masarykovy univerzity, které již více než 20 let zajišťuje přístupnost studia. Patří mezi špičková pracoviště nejen v národním, ale i mezinárodním kontextu, s rozsáhlou celosvětovou sítí partnerských pracovišť.
TOPlist ("neviditelný bod") 824752