Věděli jste, že spolupracujeme na unikátních programech pro zdravotně postižené návštěvníky Biologického centra Akademie věd ČR? I nevidomým se tak přiblíží fascinující svět přírody.

Už jste někdy měli v ruce sinici v měřítku, které jde ohmatat? A co se takhle podívat na detailní 3D model klíštěte, motýla v různých stadiích vývoje nebo blechu? Nebo by vás víc bavilo rozeznávat hlasy ptáků či navštívit vodní ekosystém? V Biologickém centru v Českých Budějovicích, které od roku 2022 provozuje edukační centrum Ponorka, je nyní tohle všechno možné.

 A právě do tohoto atraktivního prostoru, který simuluje skutečné prostředí ponorky, zavítala v neděli 30. července skupina zrakově postižených návštěvníků. Ti měli možnost naplno zapojit své ostatní smysly: hmatem zkoumali modely různých živočišných a rostlinných buněk, čichem pak poznávali rozdílné typy půdy (lesní hrabanka, černozem, hnědozem, mech). Součástí byl i komentovaný film o vodních ekosystémech. Přítomné muže zaujalo kromě interaktivních stanovišť s biologickou tematikou i technické vybavení ponorky: knoflíky, kohouty a budíky.

Máme radost, že se akce pro odbočku Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České Budějovice – město líbila. Za povedeným odpolednem stojíme i my ve Spolu s vámi, protože s jihočeskými biology na edukačních aktivitách partnersky spolupracujeme.

logo biologického centra

Co se dá v Ponorce zažít?

V Biologickém centru Akademie věd ČR věří, že věda nepatří jen vědcům a odborníkům. Snaží se jí přiblížit a otevřít všem, kteří o to mají zájem. Budete mít možnost:

  • Udělat si výlet do světa hydrobiologie, parazitologie, entomologie, molekulární biologie rostlin a půdní biologie.
  • Zhlédnout komentovaný film.
  • Prozkoumat 3D modely nebo vyzkoušet čichací poznávačku.

VIZITKA: Edukační centrum Ponorka

Kde: Branišovská 31, České Budějovice.

Přístup: Zázemí budovy i přístup k ni jsou bezbariérové.

Kapacita: Cca 10 osob + doprovod.

Program: Film s biologickou tematikou + aktivity (dle preferencí skupiny).

Časový rozsah: 1 až 2 hodiny.

Kdy: Ve všední dny odpoledne, o víkendech dle domluvy.

Program je zdarma.

Projekt je realizován s podporou města České Budějovice.

Foto: Jakub Hardt

TOPlist ("neviditelný bod") 824752