V polovině září jsme se v Českých Budějovicích zúčastnili prvního ročníku projektu Otevřené sezony. Ten se zaměřuje na odstranění bariér v kultuře a umění.

Workshop audiopopisu centra a památek města

Ve čtvrtek 19. září se ředitelka Spolu s vámi Šarlota Polášková účastnila vycházky po kulturních organizacích. Při interaktivní procházce, kde byli i lidé na vozíku, se mluvilo o konkrétních překážkách a o tom, jak plánovat veřejný prostor s ohledem na přístupnost.

Šarlota Polášková byla i konzultantkou na workshopu audiopopisu, který vedl Rafal Lis. Audiopopisy fungují pro zpřístupňování kultury nevidomým a slabozrakým lidem. Slovy shrnují zásadní vizuální obsah. 

Sochy v centru města se staly prvními objekty zapsanými do nové online knihovny – databáze audiopopisů. Ta bude do roku 2028 sloužit obyvatelům i návštěvníkům Českých Budějovic.

 A jakým dalším tématům se Otevřená  sezóna věnovala? 

Setkání nad plánem přístupnosti

Týden začal setkáním k plánu přístupnosti Evropského hlavního města kultury. Diskutovalo se o příkladech toho, jak může přístupnost na kulturních akcích vypadat, a o tom, jaká řešení jsou nejlepší. U jednoho stolu se sešli lidé se zdravotním znevýhodněním, zástupci kulturních organizací, představitelé města i neziskového sektoru.

 Výsledkem diskuzí je plán na vznik Aliance pro přístupnost. Ta bude sdružovat lidi s postižením, organizace, které s nimi pracují a další lidi, jichž se téma přímo týká nebo v něm mají odbornou zkušenost. Bude nabízet konzultace, zpětnou vazbu, pomoc při realizaci projektů vytvořených v rámci EHMK i zájemcům z místní kulturní scény.  Zároveň bude spuštěna půjčovna vybavení pro přístupnost při pořádání kulturních akcí.

Co je Otevřená sezóna?

  • Týden setkávání, diskuzí, mapování, praktických ukázek i společné tvorby se zaměřil na bariéry, kterým čelí lidé s postižením všude tam, kde se kultura odehrává: v budovách, během programu, při prezentaci uměleckých děl, na festivalech i v propagaci. Účastníci také zkoumali překážky v komunikaci kulturních organizací.
  • Udělat kulturu přístupnější pro všechny se České Budějovice zavázaly v přihlášce na Evropské hlavní město kultury 2028.

Školení v kulturních organizacích 

V rámci týdne proběhla i školení v kulturních organizacích, a také setkání s jejich vedením a zaměstnanci. Na jejich základě vznikla mapa a seznam přístupnosti.

O zahraniční zkušenosti se podělila Agata Etmanowicz z organizace Impact Audience. Celé akce se zúčastnili i zástupci města, včetně radního Zbyňka Sýkory.

Věděli jste, že…

V Evropské unii žije 100 milionů lidí, kteří mají nějaký druh postižení – fyzické, mentální, intelektuální nebo smyslové. S tím, jak populace stárne, počet stále roste.

Představení kultury neslyšících

Součástí bylo i setkání s komunitou neslyšících. Promítnuty byly dva krátké filmy – Tiché dítě a Jsem Coda a navázali společnou debatou o životě, kultuře a jazyku neslyšících. Hostem byl Jan Borovanský z Budějovického spolku neslyšících a Lucie Novotná z Tichého světa.

Psaná čeština není pro neslyšící většinou hlavním způsobem komunikace. Textová brožura se proto u velké části neslyšících setká s menším úspěchem, než když se využije znakový jazyk. Již nyní vznikají v jihočeské metropoli videa, která znakují přímo neslyšící v českém a mezinárodním znakovém jazyce.

Pomocí znakového jazyka se ale dá interpretovat i hudba. Využít se dá i při divadelních představeních.

TOPlist ("neviditelný bod") 824752