V sobotu 8. června se už podruhé v Praze sešli účastníci vzdělávacího programu BOJ O JOB, aby načerpali znalosti o tom, jakou péči potřebují lidé v seniorském věku.

 

Kurz s názvem Základy zdravovědy se zaměřením na seniory odvedla Lenka Tehrany z organizace Jsme MILA, z. s., a rozhodně nešlo o žádnou suchopárnou teorii. Lektorka účastníky seznámila s poznatky z vlastní bohaté praxe v přímé péči.

Lenka Tehrany - Jsme MILA, z. s.

PhDr. Lenka Tehrany, Ph.D.

 

Téměř 14 let se pohybuje ve službách pro seniory. Začínala jako dobrovolnice u přeživších holocaustu, poté prošla různými profesemi v přímé péči. Působila i v manažerských pozicích v terénní i pobytové službě. Nyní je v MILE specialistkou v sociálních službách.

Probíraly se například různé zdravotní obtíže, se kterými se mohou kurzisté setkat v generaci seniorů, kteří jsou v současnosti klienty pečovatelských služeb. Nechyběly ani cvičení a ukázky, jak s klienty komunikovat, jak k nim přistupovat nebo jak se chovat při případném slovním či fyzickém napadení.

 

Účastníci, zrakově znevýhodnění studenti či absolventi sociálních oborů, kromě toho sdíleli své představy o budoucím profesním uplatnění. Bylo skvělé vidět, že všichni jsou pro práci v oboru motivovaní a mají jasno, zda chtějí rozvíjet kariéru v přímé péči, v aktivizaci nebo na pozici sociálních pracovníků. To nám i partnerské organizaci MILA pomůže s výběrem vhodného zařízení pro jejich podzimní stáž.

 

Další setkání čeká frekventanty 22. června opět v Praze. V červenci pak bude následovat několikadenní vzdělávací kemp.

 

 

Partneři projektu

Logo Světluška, NF ČRo
logo Středisko Teiresiás
logo Mila, z. s.
Tyfloturistický oddíl, z. s.
TOPlist ("neviditelný bod") 824752